Dzisiaj przepis na bardzo aromatyczne
SPAGHETTI
Składniki:
* Mięso mielone z indyka - 1 kg
* Koncentrat pomidorowy - 200 g
* Pomidory krojone w puszce - 4 op.
* Marchewki duże - 4 szt
* Świeże liście bazylii - garść
* Świeże liście oregano - garść
* Tymianek suszony - pół torebki
* Zioła prowansalskie - pół torebki
* Bazylia suszona - 3 łyżki
* Oregano suszone - 2 łyżki
* Cząber - 1 łyżka
* Chili - szczypta
* Rozmaryn - 1 łyżka
* Papryka słodka - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso mielone smażymy na patelni, mieszając często i mocno rozdrabniając. Marchewkę obieramy, rozdrabniamy za pomocą blendera bądź trzemy na tarce na bardzo małych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą niewiele ponad powierzchnię marchewki. Gotujemy marchewkę do miękkości.
Pomidory miksujemy wraz ze świeżą bazylią i oregano na gładka masę. Przelewamy do dużego garna i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy mięso mielone, marchewkę i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy ( wsypujcie je pomału cały czas próbując ). Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy składniki fajnie "przejdą" i wzmocni się smak sosu.
Sos podajemy z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente, świeżymi liści bazylii. Możemy również posypać go parmezanem.
CAŁY SOS MA OK. 1700 KCAL - WAGA SOSU OK. 3200 G
JEŻELI UŻYLIBYŚCIE MIĘSA MIELONEGO Z ŁOPATKI SOS MIAŁ BY OK. 3 400 KCAL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz