Chciałabym zachęcić Was do upieczenia własnych domowych bułeczek.
Uwielbiam roznoszący się po mieszkaniu zapach świeżo pieczonego pieczywa.
W swojej diecie nie unikam pieczywa, staram się jeść produkty
pełnoziarniste, upieczone z mąk razowych typu 2000. ( W niedługim czasie na
blogu pojawi się osobny post na temat rodzajów mąk )
Poniżej przedstawiam wam przepis na proste bułeczki pszenno – orkiszowe
z ziarnami, które często przygotowuje na śniadanie :
Składniki:
* 250 g mąki orkiszowej razowej
* 250 g mąki pszennej chlebowej
* 300 ml wody ciepłej
* 1 łyżka miękkiego masła
* 20 g drożdży świeżych
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka soli
Z drożdży robimy zaczyn według następującej zasady:
Rozkruszamy drożdże do garnuszka , dodajemy łyżkę miodu, zalewamy wodą i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej chlebowej ( odejmujemy z 250 g ). Odstawiamy przykryty garnuszek w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.
W tym czasie do wysokiej miski wsypujemy mąkę dodajemy soli i łyżeczkę miękkiego masła i rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.
Wyrobione ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze chwilkę, dzielimy na 10 równych części, kształtujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy bułeczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem bądź słonecznikiem. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 min w temp. 200 stopni. ( Ja piekę w elektrycznym piekarniku - grzanie góra / dół ). Po upieczeniu wyciągamy bułeczki do ostygnięcia.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz